Al meer dan 40 jaar!

Bedrijven & particulieren

Groepenkast vervangen

Een groepenkast regelt de verdeling en beveiliging van de elektriciteit voor de elektrische apparaten en installaties in je huis. Een verouderde groepenkast heeft verschillende gevaren. Wees er daarom op tijd bij en herken wanneer je groepenkast vervangen moet worden. De aansluiting van een groepenkast kun je het beste door een ervaren elektricien laten uitvoeren. Met meer dan 40 jaar ervaring ben je hiervoor bij Groenewegen aan het juiste adres!

De 3 gevaren van een verouderde groepenkast

De 3 gevaren van een verouderde groepenkast

Brand

Als je groepenkast verouderd is, loop je risico op brand. Er kan dan namelijk een groepenschakelaar blijven hangen. Hierdoor blijft de spanning in de groepenschakelaar constant oplopen. Uiteindelijk zal de groepenschakelaar smeulen en kan het in brand vliegen.

Elektrocutie

Bij een verouderde groepenkast kun je niet altijd duidelijk zien of een groepsschakelaar uit staat. De schakelaar kan namelijk blijven hangen, terwijl je denkt dat je deze hebt uitgeschakeld. Ondertussen maakt de schakelaar nog wel contact, waardoor je onder spanning kan komen te staan.

Opgeblazen apparatuur

Een verouderde groepenkast voldoet vaak niet meer aan de hedendaags normen. Hierdoor kan er een te hoge spanning door de installatie gaan. Je verouderde installatie is niet bestand en beveiligd tegen deze hoge spanning. Het gevolg is dat de apparatuur kan opblazen. 

Wat is een groepenkast?

Een groepenkast wordt ook wel een meterkast of stoppenkast genoemd. In de groepenkast wordt elektriciteit beveiligd en verdeeld over verschillende groepen. De hoeveelheid groepen is afhankelijk van het aantal stopcontacten en lichtpunten. De groepen zijn aangesloten op aardlekschakelaars. Elk gebouw heeft een groepenkast nodig om elektrische apparaten te voorzien van stroom. Er bestaan 1-fase en 3-fase groepenkasten; deze verschillen in het totale aansluitvermogen.

Hoe werkt de groepenkast?

Om duidelijk te maken hoe een groepenkast werkt, hebben we op de afbeelding hieronder de verschillende functies uitgelegd. Klik op de verschillende onderdelen om te lezen hoe een groepenkast werkt.

Groepenkast groot

De hoofdschakelaar schakelt álle elektriciteit in uw pand aan of uit.

Een aardlekschakelaar of een aardlekautomaat beschermt u tegen elektrocutie, doordat deze uitschakelt bij ongeregeldheden in de installatie.

Heb je een (draadloze) deurbel? Dan heb je voor de deurbel een beltrafo nodig in de groepenkast. Die zorgt ervoor dat de stroomvoorziening wordt omgezet naar zwakstroom.

Op deze automaten worden de (licht)groepen aangesloten, hierdoor hoeft u geen ouderwetse zekeringen meer in huis te hebben, na het probleem te hebben opgelost is de installatie weer eenvoudig in te schakelen.

Onderneem actie: vervang je groepenkast op tijd

Als blijkt dat uw groepenkast inderdaad verouderd is, of componenten gebreken vertoont, is het belangrijk dat u de vervanging of reparatie uit laat voeren door een gecertificeerd bedrijf, dat weet waar ze mee bezig is en uitsluitend professionele onderdelen gebruikt.

Onze voordelen

Ervaring sinds 1981

Gecertificeerd bedrijf

Gecertificeerde monteurs

Storingen snel verholpen

Professionele merken

Uitgebreide servicedienst

Afspraak binnen 2 weken

Lid van Techniek Nederland

Gratis rookmelder

Omdat voor ons de veiligheid van uw leefomgeving voorop staat, geven wij bij iedere groepenkast een gratis rookmelder.

Als u er al één hebt, mag u deze natuurlijk ook weggeven!

Smoke Detector with red warning light sensing smoke

Vervang je groepenkast na waterschade

Na een lekkage kan er water terechtkomen in je elektrische installatie of in de groepenkast. Vervang een groepenkast altijd na waterschade, hoe nieuw of oud deze ook is! Het water komt namelijk overal, waardoor er oxidatie (roest) ontstaat. Ook als alles op het oog droog lijkt, ontwikkelen deze roest en oxidatie zich op termijn. Dit heeft storingen en mogelijk zelfs brand tot gevolg. In de meeste gevallen wordt schade door lekkage gedekt door je opstalverzekering. Het vervangen van de groepenkast valt hier dus ook onder.

Doorweekte groepenkast

De druppels zie je nog duidelijk aan de bedrading hangen, deze groepenkast is doorweekt geweest.

Herken een verouderde groepenkast

Een verouderde groepenkast is te herkennen aan de ouderwetse zekeringen. Deze zekeringen worden ook wel stoppen genoemd. Over het algemeen is bij deze verouderde stoppenkasten geen aardlekschakelaar aanwezig. Hierdoor laten de groepenschakelaars het regelmatig afweten. De kans op brand, elektrocutie en opgeblazen apparatuur is hierdoor sterk aanwezig.

Veroudere groepenkast

Dit is een voorbeeld van een oude groepenkast met de ouderwetse ronde schakelaars.

Voorbeeld van een verouderde groepenkast die recent is gefotografeerd bij een van onze klanten.

Test de aardlekschakelaar maandelijks

Wij adviseren je om de aardlekschakelaar in je groepenkast minstens één keer per maand te testen. Dit doe je door op de testknop “T” op de aardlekschakelaar te drukken. De aardlekschakelaar moet dan direct uitschakelen.

Gebeurt dit niet? Dan is de aardlekschakelaar defect. Het is belangrijk om de aardlekschakelaar zo snel mogelijk te laten vervangen of repareren want je loopt hierdoor kans op de 3 genoemde gevaren van een verouderde groepenkast.

De aardlekschakelaar, test deze regelmatig, wij adviseren eens per maand de aardlekschakelaar te testen.

De groepenkast laten vervangen

Is jouw meterkast toe aan vervanging? Vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan! Wij helpen u bij A tot Z bij het samenstellen van de beste groepenkast, van bijvoorbeeld de merken ABB, Hager of Eaton Holec. 

 

Bij de installatie van een nieuwe groepenkast bepalen we eerst of de groepenkast 1-fase (220V) of 3-fase (380V) uitgevoerd moet worden. Hierbij houden we rekening met mogelijke toekomstige veranderingen. Ook kijken we hoeveel aardlekschakelaars en groepen nodig zijn in de nieuwe groepenkast en de gewenste toekomstige situatie.

 

Soms is het niet nodig om de groepenkast te vervangen, maar is het voldoende om de groepenkast uit te breiden. Dit is het geval als je al een nieuwe groepenkast hebt en er meer groepen nodig zijn voor een nieuwe voorziening. Bijvoorbeeld een elektrische kookplaat, laadstation of warmtepomp.

 

Ga in ieder geval nooit zelf aan de slag met het vervangen van de meterkast; door de hoge spanning is specialistische kennis en ervaring noodzakelijk om de werkzaamheden veilig uit te voeren.

Onderneem actie!

Als blijkt dat uw groepenkast inderdaad verouderd is, of componenten gebreken vertoont, is het belangrijk dat u de vervanging of reparatie uit laat voeren door een gecertificeerd bedrijf, dat weet waar ze mee bezig is en uitsluitend professionele onderdelen gebruikt.

Onze voordelen

Ervaring sinds 1981

Gecertificeerd bedrijf

Gecertificeerde monteurs

Storingen snel verholpen

Professionele merken

Uitgebreide servicedienst

Afspraak binnen 2 weken

Lid van Techniek Nederland

Gratis rookmelder

Omdat voor ons de veiligheid van jouw leefomgeving voorop staat, geven wij bij iedere groepenkast een gratis rookmelder.

Als je er al één hebt, mag je deze natuurlijk ook weggeven!

Smoke Detector with red warning light sensing smoke